2016. január 12., kedd

CSOK 2017: 2017-től lesz érezhető hatása a gazdaságban az új 10+10 milliós csok-nak!

2017-től lesz hatása az új csok-nak

 

Legkorábban a jövő év elejére 2017-re lehet érzékelhető hatással az új lakások építésére a most bevezetett 10+10 millió forintos otthonteremtési program - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

 Hozzátette: a most elinduló többlépcsős folyamat a bankoknál kezdődik, majd a terveztetéssel, engedélyezéssel, kivitelezéssel folytatódik. A használatba vehető lakások átadásával ténylegesen a statisztikákban így legkorábban 2017 elején jelenhetnek meg a hatások.
Jelezte, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ingatlanfejlesztő cégeknek van már több nagyobb társasház építésére előkészített és engedélyezett projektje, amit egyszerűen kivitelezőkkel versenyeztetni kell, így ott fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.


 Kitért arra, hogy a konstrukció másik nagy része lesz, amikor a lakosság közvetlenül fordul megrendelésekkel építőipari cégekhez, de ennek a kivitelezési ideje hosszabb, 2017 végén készülhetnek el.

Koji László szerint a csokkal nagyjából évente 3500-4000-rel több új lakóingatlan épülhet meg, a kormányzati ciklus végéig számításaik szerint, 40 ezer lakóingatlan készülhet el. Ez lényegesen több az utóbbi években mért évi 7000 körüli új építésnél - mutatott rá. Az elnök szerint az ágazatban van elegendő kapacitás, és szakember az új otthonteremtési programban jelentkező megrendelések teljesítésére. A vállalkozóknak azonban jobban meg kell fizetniük a szakmunkásokat.

 Koji László szerint 2016-ban nem várható, hogy az ágazatban bővül a foglalkoztatás, hanem a meglévő kapacitásokat irányítják át az új megrendelésekre. Abban az esetben, ha a kormány az új uniós ciklus pénzügyi forrásaival 2016 közepétől visszatér megrendeléseivel az építőipari piacra, nagy értékű szerződések várhatóak. Az 5 százalékra csökkentett áfa az új lakások építésénél fehérítheti a szektort. Ezen túl nem éri majd meg az embereknek szóbeli megállapodás alapján dolgoztatni a kivitelezőt, hanem jobb lesz írásban szerződni - tette hozzá.

Személyi feltételek CSOK igénylés esetén!

"Fiatal házaspárnak" nevezi a CSOK-rendelet azokat, akik
  • házastársak és
  • a CSOK-igénylés időpontjában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét.
A CSOK igényléséhez egyáltalán nem szükséges, hogy az igénylők fiatal házaspárok legyenek. Kizárólag akkor van jelentősége a házasságnak és a 40. életévnek, ha az igénylők előre vállalt gyermekek után szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, vagyis a megelőlegezett CSOK-ra tartanak igényt.

Minden egyéb esetben (vagyis például már megszületett harmadik gyermek esetében a 10+10 milliós kedvezmény igénybevételéhez is) jogosultak a CSOK-ra
  • a részben vagy egészben 40 év feletti házastársak,
  • a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők,
  • a "sima" élettársi kapcsolatban élők,
  • az elvált szülők és
  • az egyedülálló szülők is
,
akár édesapák, akár édesanyák, akár nevelőszülők. Ők előre vállalt gyermekre nem igényelhetik a CSOK-ot, csak megszületettre, illetve a 24. hetet elért magzatra.

Fontos azonban, hogy az igénylők együtt lakjanak (együtt is költözzenek) azon gyermekükkel, amelyre a támogatást felveszik, és amennyiben a szülők közösen igénylik a CSOK-ot, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal igazolniuk kell a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetében ennek időtartamát, elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését pedig a jogerős ítélet bemutatásával.

Amennyiben a fentiek nem igazolhatók, semmi sem zárja ki, hogy a szülők egyike igényelje a CSOK-ot, ugyanakkor egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe hasonló támogatás. Kivéve a 10 milliós összeget, amelyre a 10 millió és a korábban igénybe vett támogatás különbözete igényelhető.

1 megjegyzés:

  1. Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK2017 című blogban feltett kérdésekre ki volt a válaszadó milyen forrásból születtek a válaszok? Köszönettel

    VálaszTörlés